Det viktigste for vinnerne av Nobels fredspris er utvilsomt den anerkjennelse som følger med å motta det mange betrakter som verdens mest ærefulle pris. Med prisen følger dessuten en medalje, et diplom og en sjekk pålydende et større pengebeløp (11 millioner svenske kroner i 2021).

Fredsprismedaljen er utformet av en av Norges aller største kunstnere, billedhuggeren Gustav Vigeland, med assistanse fra den svenske gravøren Erik Lindberg. Dette er den eneste medaljen Vigeland laget. Den var ferdig til utdelingen i 1902. I sin opprinnelige utgave var medaljen i 23 karat gull og veide 192 gram; fra og med 1980 endret til 18 karat og 196 gram. Diameteren har hele tiden vært den samme: 6,6 cm.

Pro pace et fraternitate gentium

 

Medaljens forside viser et relieff-portrett av Alfred Nobel. Hans navn, fødsels- og dødsår er inngravert langs randen. Reversen viser tre nakne menn som holder hverandre rundt skuldrene –et symbol på den internasjonale forbrødring som Nobel ønsket å bidra til gjennom fredsprisen. Inskripsjonen er på latin: Pro pace et fraternitate gentium (For fred og folkenes forbrødring). På den 5 mm tykke kanten står inngravert: Prix Nobel de la Paix, årstallet, og prisvinnerens navn.