Når Maria Ressa og Dmitry Muratov mottar Nobels fredspris i desember får de både en gullmedalje og et diplom, med et kunstverk signert en av Norges mest anerkjente kunstnere. Kunstverket som pryder årets fredsprisdiplom er laget av Håkon Bleken. Dette ble avduket av Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen på Nobels Fredssenter lørdag 9. oktober.

«Et ærefullt oppdrag som ble enda mer ærefullt ved at det var nettopp de to som fikk prisen», sa Håkon Bleken.

Kunstneren var selv til stede ved avdukingen. Han fortalte at han ikke var i tvil om at han skulle si ja da forespørselen fra Nobelkomiteen kom. Han ville mer enn gjerne utforme kunstverket som pryder diplomet til årets fredsprisvinner. Å få anledning til lage kunstverket til Nobeldiplomet igjen, slik han også gjorde i 1992, syntes han var både morsomt og givende.

«Hvis jeg hadde visst hvem som skulle få prisen ville jeg kanskje gjort det annerledes, for det er vanskelig å finne noen jeg beundrer mer enn disse to. Prisen i år går til to som gjør meg veldig begeistret. Ytringsfriheten er så utrolig viktig i våre dager». Det første fredsprisdiplomet, som ble brukt ved alle prisutdelingene fram til 1969, var et litograf formgitt av Gerhard Munthe. I 1991 ble det bestemt at diplomets utseende skulle fornyes hvert år. En norsk samtidskunstner skulle få oppdraget med å lage kunstverket som pryder diplomet. De siste tre årene har Vanessa Baird utformet kunstverket på diplomene og nå overtar altså Håkon Bleken stafettpinnen