2011

Ellen Johnson Sirleaf

Leymah Gbowee

Tawakkol Karman

for deres ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid
Ellen Johnson Sirleaf

Ellen Johnson Sirleaf (1938 -)

Liberia

Afrikas første kvinnelige demokratisk valgte statsoverhode

Ellen Johnson Sirleaf fikk fredsprisen for ikke-voldelig fredsarbeid og kamp for kvinners rettigheter. Hun var Afrikas første kvinnelige demokratisk valgte statsoverhode. Johnson Sirleaf kom til makten i 2005. Det skapte fred og økonomisk fremgang i landet. Hun styrket kvinners rettigheter, utvidet ytringsfriheten og ble et forbilde for andre afrikanske statsledere. Johnson Sirleaf hadde studert i USA og tok mastergrad i offentlig administrasjon. Hun vendte tilbake til hjemlandet og ble finansminister, men regjeringen ble styrtet ved et militærkupp i 1980. Hun ble tvunget i eksil og arbeidet for FNs utviklingsprogram for Afrika og Utviklingsfondet for kvinner. Sirleaf tapte presidentvalget i 1997 mot den korrupte Charles Taylor, men etter at han ble tvunget i landflyktighet, vant hun presidentvalget i 2005.
Les mer
Leymah Gbowee

Leymah Gbowee (1972 -)

Liberia

Mobiliserte kvinner på tvers av religiøse skillelinjer

Leymah Gbowee fikk fredsprisen for ikke-voldelig fredsarbeid og kamp for kvinners rettigheter. Fra 1990 var det borgerkrig i Liberia. Leymah Gbowee utdannet seg til kriseterapeut for å ta seg av traumatiserte barnesoldater. I 2002 organiserte hun grasrotbevegelsen «Liberiske kvinners masseaksjon for fred», som arrangerte møter der kristne og muslimske kvinner sammen fremmet et ikke-voldelige fredsbudskap. Aksjonene var med på å presse president Taylor til å undertegne en fredsavtale i 2003. Etter dette stilte Gbowee seg i spissen for å mobilisere Liberias kvinner til å stemme på Ellen Johnson Sirleaf ved presidentvalget i 2005. Denne støtten var et viktig bidrag til at Sirleaf vant valget. I 2008 spilte Gbowee en hovedrolle i den prisbelønte dokumentarfilmen «Pray the Devil Back to Hell» om den unike kvinnekampen under den liberiske borgerkrigen.
Les mer
Tawakkol Karman

Tawakkol Karman (1979 -)

Jemen

Ytringsfrihet og demokrati i Jemen

Den jemenittiske journalisten Tawakkol Karman var den første kvinnelige fredsprisvinneren fra den arabiske verden. Hun delte fredsprisen med de liberiske kvinnene Ellen Johnson Sirleaf og Leymah Gbowee for ikke-voldelig fredsarbeid og kamp for kvinners rettigheter. Hun ledet flere protestaksjoner mot det diktatoriske styret til president Saleh med krav om demokrati og ytringsfrihet. Hun stiftet organisasjonen Kvinnelige journalister uten lenker og ble fengslet og forfulgt på grunn av sitt engasjement. Karman stod fram som en modig lederskikkelse under den arabiske våren i 2011 og ble rost for å ha arbeidet for forsoning mellom sjia- og sunnimuslimer og mellom islam og andre religioner. I likhet med iranske Shirin Ebadi (fredspris 2003)mente hun at islam ikke var til hinder for at kvinner må bli akseptert fullt ut på alle samfunnsområder.
Les mer