Banketten
© Nobel Prize Outreach. Foto: Jo Straube

Etter den høytidsstemte prisutdelingsseremonien i Oslo Rådhus er det duket for fest. De om lag 250 festkledde gjestene tas i mot av Nobelkomiteen, før de etterhvert tar plass ved de runde bordene i bankettsalen – for anledningen dekket med det spesielle Nobelserviset– for å innta en femretters gourmétmiddag.

Midt i lokalet står prisvinnerbordet. Der sitter prisvinneren sammen med Nobelkomiteens medlemmer. Ved dette bordet sitter også stortingspresidenten, statsministeren og, fra og med 2006, kongeparet. Blant de øvrige gjestene finnes statsråder, stortingsrepresentanter, representanter for offentlige institusjoner, ideelle organisasjoner, kultur- og næringsliv. Prisvinners personlige gjester er også tilstede.

I henhold til tradisjonen holdes det tre taler under Nobelbanketten. Etter at komiteleder har ønsket velkommen, holder nestlederen i Nobelkomiteen en hilsningstale til prisvinneren, ofte med et humoristisk tilsnitt. Deretter taler prisvinneren. Til slutt holder stortingspresidenten takk-for-maten-talen. Etter at taffelet er hevet, er det dans.

Nobelbanketten ble tidligere holdt vekselsvis på Grand Hotel og Hotel Bristol, men foregår nå på Grand Hotel, hvor det også er en egen Nobelsuite.